måndag 7 december 2009

Frankrike-Brasiliens klimatplan


I det internationella klimatmötet som pågår just nu, har Brasilien och Frankrike bildat ett handlingsprogram tillsammans. Frågan är om detta är någonting positivt eller negativt inför mötet? Vad har Frankrike och Brasilien för krav på sig? Hur kommer denna klimatplan att påverka mötet? Vad ingår egentligen i handlingsprogrammet?

Brasilien har sedan länge viljat visa vem som egentligen står för ledarskapet i klimatförhandligarna och har därför bestämt sig för att minska sina utsläpp rejält de närmaste 10 åren. Brasiliens mål är att nå utsläppsnivåerna som landet låg på för nästan 16 år sedan,1994. Detta betyder att landet har gett sig in på ett frivilligt beslut då de måste minska utsläppen av växthusgaser med hela 36.1-38.9 procent. Detta tycker jag är väldigt intressant och bra med tanke på att Brasilien är de land som har de fjärde största utsläpp av växthusgaser i hela världen. Har Brasilien möjligtvis gett sig in på någonting som det inte kommer att klara av, någonting orimligt? Eller kommer landet klara detta utan några som helst svårigheter? Anledningen till varför Brasilien har sådana enorma utsläpp av växthusgaser beror framförallt på skogsskövlingen i Amazonas. Landets regering kommer snart att offentliggöra deras plan om att minska sin avskogning med hela 80 procent och för att minska de ca 36-39 procenten nedskärningar av växthusgaser, tänker de minska utsläpp både från industrisektorn och jordbruk och som sagt kommer avskogning ha stor betydelse.

Jag undrar hur ett land som har så pass stora skogsskövlingar ska kunna göra sådana kraftiga minskningar av växthusgaser. Hur ska landet kunna täcka den ekonomi som de har tjänat på skogsskövlingen? Mina tankar kring detta är att jag tror att eftersom Brasilien är ett sådant stort land kommer det finnas andra möjligheter till att skapa arbete för de som jobbade inom skogsskövlig, förmodligen kommer de komma nya jobb om just utsläppen samt naturen, vilket gör att jag inte tror att folket behöver oroa sig om att de kommer påverkas. Jag tror att Brasiliens roll i världen kommer att respekteras ännu mer ifall de lyckas och jag tror att många andra länder kommer se Brasilien och Frankrike som förebilder. Det finns oerhört många intressanta och svåra frågor man kan ställa kring just detta, men det är samtidigt svårt att hitta alla svar, men med tanke på hur engagerade Brasilien är i klimatförhandlingarna tror jag aldrig att de skulle låta sig själva kunna utföra någonting som skulle kunna ge dom långsiktiga och negativa konsekvenser för landet. EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso säger att det är ett potentiellt avgörande steg att nå ett globalt avtal i Köpenhamn och för att lyckas i kampen mot klimatförändringarna, vilket jag håller med om till 100 procent. Men jag tycker att Brasilien gör helt rätt i att försöka.

Den franska presidenten Nicolas Sarkozy och den brasilianske presidenten Lula da Silva träffades nyligen under ett möte i Paris. Under mötet beslöt sig kollegorna för att försöka övertyga andra länder om att gå med i det ”ambitiösa förslaget”. Den brasilianska chefsförhandlaren Dilma Rouseff sa i en interjuv att Brasilien och Frankrike tycker att det är de industrialiserade länderna i världen som har ansvaret och att det här är en politisk gest. Jag håller med om att det är de industrialiserade länderna som har huvudansvaret, men om vi ska lyckas med denna svåra uppgift på vår jord så måste alla länder samarbeta globalt.

För att man ska lyckas hålla kvar ökningen av den globala medeltemperaturen som idag ligger under 2°C, måste i-länderna minska sina utsläpp med 25 – 40 procent inom 10 år, har ett flertal forskare konstaterat. Detta innebär att u-länderna borde göra en minskning med mellan 15-30 procent inom de närmsta 10 åren. Det är dock nästan bara EU och Japan som har berättat om sina åtaganden kring klimatplanen och fram tills förhandlingarna i Köpenhamn kommer man vara uppmärksammad över andra länders åtaganden. Jag tror att klimatplanen kan komma att påverka mötet både positivt och negativt. Dels kan det påverka mötet då Frankrike nu är enat med Brasilien. Frankrike som tar stor plats i EU kan alltså komma att ” dra med” hela EU på klimatplanen med Brasilien och detta kan betyda mycket. Om EU och Brasilien kommer överrens har man kommit en bra bit på vägen för ett nytt avtal. Dock finns det en liten risk att det endast blir vackra ord formulerade på papper men att det inte efterföljs. Personligen hoppas jag på att det kommer att ge resultat eftersom det har stor betydelse för jordens och våra efterlevandes framtid.

Varför är det just Frankrike och Brasilien som sammarbetar? Jag tolkar det som att Frankrike ingår i ett avtal med Brasilien för att uppmuntra andra länder att sätta lika ambitiösa mål som Brasilien inför klimatmötet. Brasilien, som är ett u-land, behöver pengar för att nå sina klimatmål och Frankrike kanske såg sin chans att visa att de stöder u-länder men de kan också vilja stödja Brasilien då landet har mycket ambitiösa klimatmål.

Källor:



/Michelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar