
Imorgon 18/12 kommer 120 statschefer anlända till Köpenhamn i hopp om att kunna sluta det avtal som ska förändra framtiden och bevara vår jord.
Håll utkik på bloggen om morgondagens händelse då avtalets knyts!
/ Caroline
I klippet pratar Bolling mest om Kina och USA men på videon går även att utläsa hur många ton koldioxid Brasilien släpper ut per person.
Slutsatsen man kan dra av detta klipp är att Brasilien fortfarande ligger på en relativt låg nivå om man jämför med exempelvis jämför med USA. Brasiliens utsläpp har dock ökat och landet bör fortfarande aktivt kämpa för att minska sina utsläpp. Jag tycker dock att detta klipp gav en relativt bra bild på hur mycket de olika länderna släpper ut.
Källa: http://www.dn.se/webbtv/nyheter/de-fattiga-mot-de-rika-1.1011825
/ Ebba
/ Ebba
Om ni vill ha mer koll på vad klimatförändringarna egentligen är och hur de bildas, så får man en snabb överblick genom att kolla på videon!
/Michelle & Ebba
För att kunna rädda vår jord behövs resurser, resurser i form av ekonomiska medel. Då många länder i Syd- och Centralamerika är u-länder och knappt har en runt gående ekonomi är det svårt för dem att inte göra påverkande nedskärningar. Nedskärningarna berör människors välbefinnande - därmed matkapitalet. Får Sydamerika inte mer finansiell hjälp av i-länderna kommer det bli svårt för ländernas människor att försörja sig genom mat. Jag tycker självfallet att miljön är oerhört viktigt, men dock inte lika viktigt som mat och välbefinnande. För att om en svältinvation uppstår och många dör är klimatarbetet helt onödigt eftersom grundtanken trots allt är att rädda vår jord därmed den mänskliga existensen, allt levande m.m. men om vi på vägen dit ska tappa massa människor är det verkligen värt det - för att kanske kunna säkra jordens existens?
Jag har under de senaste dagarna tittat på tv4:s nyheternas dagliga inslag om cop15 och blir lika irriterad varje gång. Något jag förundrar mig över är varför dessa konflikter ens finns när de olika länderna haft så lång tid på sig för att förbereda sig och tänka ut dess konsekvenser?
Just nu är alltså mötet i kaos och fasandet för att ett avtal inte blir av har nog funnits hos oss många, inte minst mig.
Det som har skett är att det ägnats mer tid åt formen än vad det ägnats åt själva innehållet.
Varför det blir så kaotiskt beror på att de stora nationerna inte vill ge med sig och anpassa sig tillräckligt mycket, och jag tror att dem gör så framförallt för att de kan – eftersom det är dem som hela världen nu förlitar sig på och beroende på hur de ställer sig kan det rädda vår jord. De länderna jag talar om är USA och Kina som står för hela 50 % av all utsläpp på vår jord! Det dem inte verkar förstå tillräckligt är att om de inte är villiga att, som EU är, ge mer bidrag till U-länderna så kommer det inte att kunna bli något avtal (dock tillkännagav Hilary Clinton idag att USA ska bidra med ytterligare 100 miljoner dollar innan 2020, men det är inte tillräckligt). En annan aspekt som det verkar vara mycket debatt om är att EU har höjt deras minskning av utsläpp med hela 10 % - till 30 %, och dessa 10 % är jämförbart med hur mycket Kina kommer att släppa ut under de närmaste 2 åren om de inte ändrar sin ståndpunkt.
Enligt en FN-analys, grundat på information den brittiska tidningen ”The Guardian”, kommer avtalet leda till en temperaturhöjning med 3 °C. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg om Amazonas så kommer detta att inleda katastrofala följder – början på jordens undergång. Det som mer exakt kommer att hända tros vara följande:
Detta i sin tur kommer leda till fler naturkatastrofer, t.ex. torka, översvämningar, sur nederbörd (regn) m.m.
Jag hörde föressten på radio att Skåne och Göteborg troligen i framtiden skulle ligga under vatten om detta stämmer.
Det känns så overkligt att det kunnat gå så långt, forskare och politiker har haft fakta och rapporter för den globala uppvärmningen. Därför tror jag att när Al Gore släppte sin film ”En obekväm sanning” tog det världen med chock och fasa – jag vet att den gjorde det över mig. Därför är det en otrolig synd att det inte uppmärksammas före nu, men det är ingen idé att ångra något som redan är gjort! Jag hoppas verkligen att världens ledare kan komma fram till ett beslut som alla är med på så u-länderna inte behöver drabbas av svält - som de hotas.
Make Copenhagen to Hopenhagen
Här i bloggen kommer vi självklart att uppdatera dig med de senaste nyheterna och Syd- och Centralamerikas roll i klimatmötet.
/ Ebba, Caroline, Michelle & Filip
Amazonas var den del av världen som förr kallades "jordens lunga" menat att det var en fridfull plats där andningsrum fanns, men idag skulle jag referera paradiset till en rökares lunga - utbränd och sliten.
Amazonas står för 20 % av jordens syre och jag tror att många inte förstår hur stor katastrofen är och vad som kommer att hända om inget görs. Personligen vet jag att jag förr inte alls hade mycket kunskap om Amazonas mer än att det fanns massa skog och "skämt", såsom hänvisande meningar, ofta togs upp i exempelvis Amerikanska tv-program.
Men det som skett är verkligen en stor synd för världen, när respekten för naturen är försvunnen och inriktningen på pengar bara ökar mer och mer. Och det är precis detta som har gjort så att jordens lunga behöver syrgas och apparater för att överleva, om ens det. För att inte haka upp sig för mycket på Lungan, menar jag att om inte utsläppen minskar dramatiskt inom en snar framtid så är det mycket svårt att rädda Amazonas skogar
Jag läste en artikel på cop15:s egen hemsida om Amazonas. Brasilien har en mycket ambitiös plan för att nollställa nerhuggningen av Amazonas skogar. De vill att utsläppen till år 2020 ska ha minskat med 40 % av utsläpp av koldioxidgaser och skogsavverkningen med 80 %. För att uppnå detta anser Amazonas guvernör, Eduardo Braga, att Cop15 måste ta avstånd från Kyotoprotokollet och att det enda sättet att göra det är att genom att finansiera i ett REDD system. Jag tror att det skulle kunna fungera, för att visst har Kyotoprotokollet fungerat och växthusgasen har minskat, men jag anser att det bara var en början/anldning för att få ett internationellt samarbete om miljön. Så om Brasilien nu använder sig av REDD systemet kommer det antagligen påskynda processen och hotet om förintelse av Amazonas avtar. Jag tycker däremot inte att de ska gå ur Kyotoprotokollet, (vilket jag inte tror det kan?), för att det internationella samarbetet behövs som i och försig nu finns emellan de involverade länderna i Cop15.
REDD står för ”reduce emissions from deforestation and degradation”, menat att utsläppn av vegetations- och temperatur ska minska. Kyotoprotokollet är ett internationellt fördrag där målet är att ha minskat växthusgasen med 5,2 procent under 1997-2012.
Amazonas har även tagit ett system som försöker få lokala samhällen i Amazonas att uppmuntra sina medborgare att delta i aktiviteter som gummi avlyssning och fiska för att påskynda processen och då inte involvera sig i skogarna. Finansieringen består av olika stora företag. Enligt guvernören behövs ytterligare 460 miljoner dollar till 2013. Men det aktuella målet för Brasilien är alltså att halvera Amazonas nerhuggningar för de kommande tio åren.
Jag tycker det är oerhört bra att denna fråga äntligen uppmärksammas. Om inte Cop15 skulle ge Brasilien pengar att motverka problemet skulle det få katastrofala följder eftersom Brasilien inte alls på egen hand kan lägga ut egna pengar då de är ett mycket fattigt land. Men frågan nu är dels om övriga länder är villiga att lägga så mycket pengar på Brasilien, vilket jag tycker de borde. Eftersom att utan Amazonas så försvinner ytterligare 20 % av vårat syre och istället blir oren luft som är farlig att andas. Inte nog med det finns många växter som innehåller botemedel till sjukdomar och det skulle röra till matkedjan och därmed ekosystemet. En annan fråga jag är ytterst skeptisk till är om Brasilien skulle få det kapital de önskat, skulle åtgärderna verka tillräckligt snabbt? Skulle det gå att rädda Amazonas?
Här är ett klipp på Amazonas regnskog där jag tycker problemen är beskrivna mycket bra med bilder/filmer och man förstår bättre hur dramatisk situationen är och hur den kan förvärras och leda till fruktansvärda konsekvenser om temperaturen fortsätter stiga med 4-5 °C. Det enda som är dåligt med klippet är att det är text i vägen på olika språk!!
Innehåller även en interjuv med Dr.Carlos Nobre som är en av IHDP:s forskare om den Globala uppvärmningen!
källor
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3304&artikel=3260328
http://www.youtube.com/watch?v=oFS4d-bAtqo&feature=related
http://en.cop15.dk/
// Caroline